vinpop - allt om vin och vinprovningar för alla

"Man måste inte veta allt
för att kunna njuta av vin."

Elisabet Lärkhammar

Prova hemma

Syrah vs. Shiraz

Låt nya världen utmana den gamla i en druvduell! Shiraz vs. Syrah – två sidor av samma mynt eller rättare sagt två viner av samma druva. Så vad är det som skiljer?

Syrah kommer ursprungligen från Frankrike och närmare bestämt norra Rhône. Fram till slutet av 1900-talet var det framförallt där den odlades. Där och i Australien där man dock valt att använda namnet Shiraz. Numera odlas druvan i mer eller mindre hela världen, men låt oss bortse från det just nu. Syrah i Frankrike och Shiraz i Australien alltså.

Druvan i sig ger kraftiga viner med djup färg, hög syra och markerade tanniner. Att detta tar sig olika uttryck i det färdiga vinet beror framförallt på två saker; klimat och tillverkning.

Genomsnittstemperaturen i australiensiska Barossa Valley är nästan fem grader högre än i norra Rhône och det regnar bara hälften så mycket. Det är avgörande skillnader om man är en druva! (och människa också för den delen). Mera värme och mindre regn ger sötare druvor vilket i sin tur ger fylligare viner med mera alkohol.

I Rhône låter man druvskalen ligga kvar i musten ganska länge för att dra ur tanninerna ordentligt (det där som gör att det känns strävt på tandköttet). När det är dags för lagring väljer man gärna franska fat med något år på nacken. Här är man inte intresserad av aromen som nya fat kan ge utan mera att fatlagringen kan göra det färdiga vinet mera lagringsdugligt. Det är man däremot i Australien där man ibland avslutar jäsningen i nya amerikanska ekfat, vilket sätter en tydlig prägel på vinet.

Syrah/Shiraz används ofta i olika blandningar men i den här provningen låter vi druvan glänsa i ensamt majestät. Två viner – ett från Norra Rhône i Frankrike och ett från Barossa Valley i Australien.

vinprovning hemmaFrån Frankrike plockar vi Delas Les Launes, nr 2800, 155 kr. Delas, som grundades redan 1835, ägs idag av champagnehuset Deutz och anses vara en av de främsta producenterna i norra Rhône. Här är man noga med att jäsa druvor från olika växtplatser var för sig och därmed kan man, i ett senare skede, välja hur man vill blanda. Själva jäsningen sker i små betongkärl och utformningen på dem påverkar också processen, men det är överkurs just här. När vinet jäst klart lagras en liten del av det på ekfat för att ge bara en smula ekton till den slutliga blandningen. Resten får ligga kvar i tanken för att bevara druvans karaktär. Och resultatet?

Färgen är vackert granatröd – det börjar bra! Doften är lite återhållsam till att börja med, men växer efter en stund i glaset. Mörka plommon blandas med peppriga kryddor och charkuterier. Vinet är fortfarande ungt och har en fräsch syra och markerade tanniner. Just kryddigheten är kanske ännu tydligare i smaken där den blir till peppar och lagerblad kombinerat med möra körsbär. Inte illa alls faktiskt!

Australien representeras på ett utmärkt sätt av Peter Lehmann Portrait Barossa, nr 16381, 135 kr. Druvorna till det här vinet kommer från ett stort antal odlare i hjärtat av Barossa Valley. Det kanske låter opersonligt, men det här är ett samarbete som har pågått i decennier och där vinmakare och odlare arbetar tillsammans året runt med ett enda mål i sikte – att med gemensamma krafter göra ett riktigt bra vin. Och det är precis vad man levererar!

Här får vi en Shiraz med djup färg, en härlig doft av mörka frukter, kryddor, choklad och en gnutta eukalyptus. Doften går igen i smaken som dessutom bjuder på såväl vanilj som en viss pepprighet. Jämfört med den franska varianten så är den australiensiska fylligare, fruktigare och tanninerna är mjukare.

Så vilken väljer jag? Ja, det beror – förstås höll jag på att säga – på vad jag ska äta. Om jag har lagt vantarna på en fin bit hjort eller annat vilt så väljer jag nog det franska och serverar kanske köttet med till exempel en potatisgratäng och en rödvinssky. Om det däremot vankas mustig köttgryta eller kanske grillat så skulle jag hämta vinet ”down under”.

 

PS. Vinmakare i andra länder väljer vanligtvis att kalla sitt vin Syrah eller Shiraz för att indikera vilken stil de har valt – den franska, elegant slanka med mera framträdande tanniner eller den australiensiskt fruktiga, mjuka och fylliga.

Mousserande mångfald

Kategori: Prova hemma
Visst är det supergott med champagne, men varför begränsa sig? Det finns ju så många fler regioner och så många fler vinmakare som producerar alldeles utmärkta mousserande viner. Låt oss testa några som är gjorda enligt den traditionella metoden, dvs. den metod som används i just Champagne. (om du...

Prova Chenin Blanc – matvänlig doldis

Kategori: Prova hemma
Om jag skulle tvingas välja en grön favoritdruva så skulle det nog bli Chenin Blanc. Eller kanske Riesling. Eller möjligtvis… äsch, tack och lov behöver jag ju inte välja så jag nöjer mig med att konstatera att Chenin Blanc är en väldigt trevlig bekantskap.

Prova röda från Sicilien och Sardinien

Kategori: Prova hemma
Om du inte har testat vin från Sicilien och Sardinien ännu så är det hög tid! Länge förknippades vinerna från Medelhavets största öar med alkoholstarka kraftpaket  utan så mycket finess. Men nu blåser det nya vinvindar. Prova själv!

Syrah vs. Shiraz

Kategori: Prova hemma
Låt nya världen utmana den gamla i en druvduell! Shiraz vs. Syrah – två sidor av samma mynt eller rättare sagt två viner av samma druva. Vilken blir din favorit?

Prova mera! 

Det behöver inte vara speciellt svårt. I slutänden handlar det ju om vad just du gillar. Och kanske att förstå varför. Om du vill ha hjälp att genomföra en skräddarsydd vinprovning hittar du idéer
och lite annan information här.