vinpop - allt om vin och vinprovningar för alla

"Man måste inte veta allt
för att kunna njuta av vin."

Elisabet Lärkhammar

Är du redo för något nytt?

Samla ihop ett gäng vänner, grannar, kollegor eller kunder och låt mig sätta ihop en provning som passar just er. Oavsett hur mycket ni kan eller inte kan om vin så finns det en uppsjö av teman att välja mellan.

Ibland är det kul att snöa in på detaljer, men annars försöker jag välja viner som uppvisar hyfsat tydliga skillnader. Dels för att en provning är ett utmärkt tillfälle att uppleva nya saker, men också för att det – för de allra flesta – brukar vara det mest givande.

Jag har ingen färdig lista över vare sig teman eller viner utan anpassar upplägget från gång till gång, men här är några idéer för att sätta fart på tankeverksamheten:

  • Gröna druvor och vita viner
  • Mousserande frÃ¥n hela världen
  • Samband – eller inte – mellan pris och kvalitet
  • Chenin Blanc i olika skepnader
  • Italienska doldisar
  • USA de Lux

På temat vin och mat finns förstås klassiska upplägg med t.ex. ost, skaldjur eller choklad, men i övrigt är det även här bara fantasin som sätter gränserna.

Om du frågar mig så är det allra roligast att prova vin tillsammans med något att äta, antingen under eller efter själva provningen. De flesta viner visar sitt rätta och bästa jag först tillsammans med mat och min erfarenhet är att många tycker att det är svårt att föreställa sig detta genom att endast prova vinet.

Antingen väljer du då mat som funkar till det aktuella vintemat, eller också så vänder du på steken och utgår från maten.

Den enklaste formen av provning med tilltugg är en av mina egna favoriter – vin och grundsmaker (sött, salt, surt, beskt och umami). Den visar på ett väldigt konkret sätt hur olika komponenter i maten påverkar upplevelsen av vinet. Du lär dig lite om hur man kan tänka när man väljer vin till maten (eller tvärtom) och dessutom vad du kan göra om valet trots detta inte skulle bli helt lyckat.

Oberoende av vad du väljer sÃ¥ skulle jag dock vilja poängtera vikten av just det. Att faktiskt välja.  Det är lätt hänt att man i sin iver försöker pressa in lite för mÃ¥nga parametrar i en och samma provning. Olika druvor, olika länder, olika prisklasser. Konsekvensen blir att det ofta blir svÃ¥rt att avgöra vad som beror pÃ¥ vad. Min rekommendation är därför att ta en sak i taget. DÃ¥ fÃ¥r ni dessutom en bra anledning att träffas flera gÃ¥nger!

Jag bor i Linköping men hÃ¥ller gärna provningar pÃ¥ den plats som passar er bäst. 

Prova mera! 

Det behöver inte vara speciellt svÃ¥rt. I slutänden handlar det ju om vad just du gillar. Och kanske att förstÃ¥ varför. Om du vill ha hjälp att genomföra en skräddarsydd vinprovning hittar du idéer
och lite annan information här.