Mousserande mångfald
Visst är det supergott med champagne, men varför begränsa sig? Det finns ju så många fler regioner och så många fler vinmakare som producerar alldeles utmärkta mousserande viner. Låt oss testa några som är gjorda enligt den traditionella metoden, dvs. den metod som även används i just Champagne. (om du vill läsa mera om själva metoden kan du göra det här).
Till att börja med stannar vi kvar i Frankrike men förflyttar oss till Bourgogne. Här väljer vi en Crémant de Bourgogne; Clotilde Davenne, nr 7725, 149 kr av vinmakaren med samma namn. Vinet – som ständigt återkommer på olika topplistor – är gjort på 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay. Det har vilat 15 månader på jästfällningen och är helt utan tillsatt socker (zero dosage). Torrt, friskt och med små fina bubblor. En återkommande favorit även i mitt glas!
Därefter beger vi oss över kanalen och till Storbritannien. Jo faktiskt! Man gör vin i Storbritannien också och det med den äran. Faktum är att just den här producenten, vid en blindprovning i Paris i april 2016, stod som segrare i två av de tre tävlingsklasserna. Och motståndarna kom från Champagne. Sedan en tid kan vi få tag på dessa viner även i Sverige och nästa vin att prova blir därför Nyetimber, nr 96018, 389 kr. I denna Classic Cuvé hittar vi alla de tre klassiska Champagnedruvorna; Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Vinet har vilat mer än tre år på jästfällningen i flaskan vilket ger en härlig doft och smak av bröd, nötter och gula äpplen.
Slutligen en spansk Cava – detta ofta underskattade vin. Okej, många av de Cava som vi stöter på är tämligen enkla, men det finns undantag och de kan vara ruskigt bra. Här faller valet på Gramona III Lustros, nr 93127, 299 kr. Vinet är gjort på de klassiska cava-druvorna Xarel-lo (75%) och Macabeo (25%). Ofta ingår även druvan Parellada i Cava, men på Gramona väljer man bort den eftersom den oxiderar lättare än de andra. På Gramona lagrar man nämligen sin Cava länge – i fallet med III Lustros hela 72 månader. Ja, du läste rätt – sex år alltså! Torrt, friskt och fylligt med toner av kryddor, lätt oxiderade äpplen och rostat bröd. Det här vinet har jag haft med på flera provningar och det hamnar alltid bland favoriterna.
(Om du har svårt att få tag på III Lustros så finns det även en annan variant; Gramona Imperial Brut, nr 91008, 199 kr. Den finns i något fler butiker och kan därmed vara lite enklare att få tag på – även den är riktigt bra).
Enjoy!