vinpop - allt om vin och vinprovningar för alla

"Man måste inte veta allt
för att kunna njuta av vin."

Elisabet Lärkhammar

Prova hemma

Mousserande mångfald

2017 Provahemma Mousserande mngfald ArtikelVisst är det supergott med champagne, men varför begränsa sig? Det finns ju så många fler regioner och så många fler vinmakare som producerar alldeles utmärkta mousserande viner. Låt oss testa några som är gjorda enligt den traditionella metoden, dvs. den metod som även används i just Champagne. (om du vill läsa mera om själva metoden kan du göra det här).

Till att börja med stannar vi kvar i Frankrike men förflyttar oss till Bourgogne. Här väljer vi en Crémant de Bourgogne; Clotilde Davenne, nr 7725, 149 kr av vinmakaren med samma namn. Vinet – som ständigt återkommer på olika topplistor – är gjort på 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay. Det har vilat 15 månader på jästfällningen och är helt utan tillsatt socker (zero dosage). Torrt, friskt och med små fina bubblor. En återkommande favorit även i mitt glas!

Därefter beger vi oss över kanalen och till Storbritannien. Jo faktiskt! Man gör vin i Storbritannien också och det med den äran. Faktum är att just den här producenten, vid en blindprovning i Paris i april 2016, stod som segrare i två av de tre tävlingsklasserna. Och motståndarna kom från Champagne. Sedan en tid kan vi få tag på dessa viner även i Sverige och nästa vin att prova blir därför Nyetimber, nr 96018, 389 kr. I denna Classic Cuvé hittar vi alla de tre klassiska Champagnedruvorna; Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Vinet har vilat mer än tre år på jästfällningen i flaskan vilket ger en härlig doft och smak av bröd, nötter och gula äpplen.

Slutligen en spansk Cava – detta ofta underskattade vin. Okej, många av de Cava som vi stöter på är tämligen enkla, men det finns undantag och de kan vara ruskigt bra. Här faller valet på Gramona III Lustros, nr 93127, 299 kr. Vinet är gjort på de klassiska cava-druvorna Xarel-lo (75%) och Macabeo (25%). Ofta ingår även druvan Parellada i Cava, men på Gramona väljer man bort den eftersom den oxiderar lättare än de andra. På Gramona lagrar man nämligen sin Cava länge – i fallet med III Lustros hela 72 månader. Ja, du läste rätt – sex år alltså! Torrt, friskt och fylligt med toner av kryddor, lätt oxiderade äpplen och rostat bröd. Det här vinet har jag haft med på flera provningar och det hamnar alltid bland favoriterna.

(Om du har svårt att få tag på III Lustros så finns det även en annan variant; Gramona Imperial Brut, nr 91008, 199 kr. Den finns i något fler butiker och kan därmed vara lite enklare att få tag på – även den är riktigt bra).

Enjoy!

Mousserande mångfald

Kategori: Prova hemma
Visst är det supergott med champagne, men varför begränsa sig? Det finns ju så många fler regioner och så många fler vinmakare som producerar alldeles utmärkta mousserande viner. Låt oss testa några som är gjorda enligt den traditionella metoden, dvs. den metod som används i just Champagne. (om du...

Prova Chenin Blanc – matvänlig doldis

Kategori: Prova hemma
Om jag skulle tvingas välja en grön favoritdruva så skulle det nog bli Chenin Blanc. Eller kanske Riesling. Eller möjligtvis… äsch, tack och lov behöver jag ju inte välja så jag nöjer mig med att konstatera att Chenin Blanc är en väldigt trevlig bekantskap.

Prova röda från Sicilien och Sardinien

Kategori: Prova hemma
Om du inte har testat vin frÃ¥n Sicilien och Sardinien ännu sÃ¥ är det hög tid! Länge förknippades vinerna frÃ¥n Medelhavets största öar med alkoholstarka kraftpaket  utan sÃ¥ mycket finess. Men nu blÃ¥ser det nya vinvindar. Prova själv!

Syrah vs. Shiraz

Kategori: Prova hemma
Låt nya världen utmana den gamla i en druvduell! Shiraz vs. Syrah – två sidor av samma mynt eller rättare sagt två viner av samma druva. Vilken blir din favorit?

Prova mera! 

Det behöver inte vara speciellt svÃ¥rt. I slutänden handlar det ju om vad just du gillar. Och kanske att förstÃ¥ varför. Om du vill ha hjälp att genomföra en skräddarsydd vinprovning hittar du idéer
och lite annan information här.