vinpop - allt om vin och vinprovningar för alla

"Man måste inte veta allt
för att kunna njuta av vin."

Elisabet Lärkhammar

Värt att Veta om Vin

Det finns inga artiklar i denna kategori. Om det finns underkategorier på den här sidan kan de innehålla artiklar.

Mousserande viner

Om man förenklar lite kan man dela in mousserande viner i två kategorier. Skillnaden beror till stor del beror på vilken metod man använder för den andra jäsningen, den som skapar bubblorna. Enligt den traditionella metoden sker den andra jäsningen i flaskan tillsammans med jästfällningen, i...

På etiketten – regioner och druvor

”Jag vet ju inte ens om det är en druva eller en plats”.       Det var inte så hemskt länge sedan jag senast hörde någon yttra just de orden. Det var inte första gången och sannolikt inte den sista heller. För det är faktiskt inte helt självklart. Men nu finns hjälp att få. Kolla här!

Att lagra eller inte lagra

Att lagra eller inte lagra. Det är frågan. Och svaret – ja det beror framförallt på två saker; vinets förutsättningar och din egen smak.

Vin helt enkelt

I teorin är det tämligen enkelt att göra vin. Det enda man egentligen behöver är druvor. På druvornas skal finns jäst och i fruktköttet finns socker. När skalet spricker börjar jästen äta upp sockret vilket resulterar i alkohol och koldioxid. Klart!

Söta viner

För att göra ett sött vin så måste druvmusten innehåller mera socker än vad jästen kan (eller tillåts) förbruka. Antingen så finns förutsättningen naturligt – eller så får man hjälpa naturen lite på traven.

Prova mera! 

Det behöver inte vara speciellt svårt. I slutänden handlar det ju om vad just du gillar. Och kanske att förstå varför. Om du vill ha hjälp att genomföra en skräddarsydd vinprovning hittar du idéer
och lite annan information här.