vinpop - allt om vin och vinprovningar för alla

"Man måste inte veta allt
för att kunna njuta av vin."

Elisabet Lärkhammar

Resfeber

Bländande vackra Piemonte

Jag vet inte om intresset för vin påverkar mitt omdöme, men är inte vinlandskap alldeles särdeles vackra? Och är inte Piemonte vackrast av de vackra? Jag tror nästan det och jag känner mig styrkt i denna uppfattning av det faktum att Unesco 2014 utsåg de böljande kullarna till världskulturarv.

2017 Resfeber Piemonte Artikel IVackert alltså, men mer då? Tja, tryffel. Hasselnötter. Pasta förstås – som alltid i en egen variant. Stilla, pärlande och mousserande vita viner. Röda viner i världsklass. Frågan är om inte Piemonte skulle kunna göra anspråk på en pallplats även vad gäller gastronomi.

Jag utgick från La Morra, ca 1,5 mil från Alba och fem från Turin. En supermysig liten stad som ligger på en höjd omgiven av de fantastiska vinodlingarna. Där finns knappa tre tusen innevånare, men trots detta ett bra utbud av restauranger och barer. På Cantina Comunale kan du prova viner från över 60 producenter i området. En bra start.

Överhuvudtaget är vinturismen väl utbyggd i Piemonte. Du kan mycket väl åka runt själv. Många vingårdar erbjuder möjlighet att prova vinerna, men som alltid är det bäst att ta det säkra före det osäkra och boka innan. Du får också räkna med att inte alla pratar engelska, så lite italienska – alternativt ett uttrycksfullt kroppsspråk – kan komma väl till pass.

Om du ändå vill ha lite hjälp, eller helt enkelt vill slippa köra bil på krokiga bergsvägar när du provar, så finns det flera aktörer som erbjuder guidade turer. De är väldigt mycket mindre turistiga än det låter. Eftersom jag färdades med tåg på just den här resan så testade jag Amandas Wine Adventures och reste en dag tillsammans med Amanda och en brittisk-schweizisk vinbloggare. Amanda kollade vad vi var intresserade av och lade därefter upp en rutt med lämpliga producenter. Kanonbra.

De mest kända vinerna i Piemonte är Barolo DOCG och Barbaresco DOCG. BÃ¥da görs uteslutande pÃ¥ Nebbiolo vilket är en lite kinkig druva. Skalet är tunt och den är känslig för sjukdomar. Dessutom mognar den sent vilket gör att den behöver planteras pÃ¥ de bästa sydsluttningarna för att mogna alls. Resultatet – när det är som bäst – är ett, i förhÃ¥llande till smaken, lite överraskande blekt vin med förhÃ¥llandevis hög alkohol, markerade tanniner och hög syra. I Barolo stipulerar lagen att vinerna mÃ¥ste lagras i minst tre Ã¥r innan försäljning och det är nog tur det. Innan dess är de flesta inte särskilt njutbara och faktum är att de med fördel lagras ytterligare ett antal Ã¥r.

Inom Barolo DOCG finns ett antal kommuner med distinkta skillnader. I öster ligger Monforte och Serralunga. Där är jorden tung av lera och vinerna får en skarpare struktur vilket innebär att de behöver längre tid på sig för att mogna. I väster ligger La Morra och själva Barolo. Där är läget lite mera skyddat och jordarna kalkhaltiga vilket resulterar i mjukare viner som mognar snabbare. Beroende på hur tålmodig du är – eller vad du gillar förstås – så kan det alltså vara värt att kolla upp nästa gång det är dags för inköp.

Barbaresco DOCG har historiskt sett inte nått upp till samma komplexitet som Barolo och har därmed betraktats som nr två, men skillnaderna minskar.

Lange DOC täcker både Barolo och Barbaresco så när en producent av någon anledning inte kan eller vill använda DOCG-beteckningen så kan man alltså välja att klassificera vinet som ett Lange DOC i stället. Som konsument kan man hitta väldigt bra alternativ bland dessa.

Norr om floden Tanaro ligger Roero . De sandiga jordarna ger upphov till ett lite mera tillgängligt Nebbiolo-vin; Roero DOCG.

Bland de blå druvorna som odlas i Piemonte finns också t.ex. Barbera och Dolcetto, men mer om dessa en annan gång.

Även om de röda vinerna dominerar sÃ¥ finns det även vita, bland annat de som görs pÃ¥ Nascetta - den enda inhemska gröna druvan i omrÃ¥det. Dessa är inte helt enkla att fÃ¥ tag pÃ¥ i Sverige, men nu och dÃ¥ dyker det upp. Prova gärna!
Jag tror dock att det vita som de flesta av oss stöter på är det lätt pärlande Moscato d’Asti. Det är ett vin som kanske inte tas på riktigt allvar av alla, men som kan smaka alldeles utmärkt till t.ex. en bärdessert av något slag.

2017 Resfeber Piemonte Artikel IIJust Moscato d’Asti var ett av de viner som jag hade möjlighet att prova när jag besökte La Spinetta. I ärlighetens namn var det kanske inte det mest minnesvärda, men å andra sidan är det inte speciellt meningsfullt att jämföra viner av så vitt skilda slag.

Minnesvärt var dock vinmakare Stefanos beskrivning av hur Moscato-vinerna blir till. Hur druvmusten jäser vid låg temperatur i slutna tjocka ståltankar. Tjocka för att klara av det tryck som uppstår av koldioxiden. Hur trycket hela tiden måste regleras för att säkerställa att slutprodukten kommer så nära som möjligt de 2 bar som är det maximalt tillåtna. Inte mer – inte mindre. Vid en alkoholhalt på max 5,5 % avbryter man jäsningen och filtrerar bort den jäst som återstår. Resultatet är ett pärlande, sött vin med mycket av druvans karaktär bevarad. Inte tokigt alls i rätt sammanhang!

Vinitaly – passion i kubik

Kategori: Resfeber
Om man är helt ointresserad av vin sÃ¥ ska man nog undvika att resa till Verona den andra helgen i april, men eftersom du och jag uppenbarligen inte tillhör den kategorin sÃ¥ kan vi ju faktiskt bortse frÃ¥n detta välmenande rÃ¥d. För oss kan det i stället vara precis rätt! Denna helg genomförs...

Barcelona – Sant Sadurní tur och retur

Kategori: Resfeber
Barcelona är en fantastisk stad, men när du känner dig klar med storstan – eller helt enkelt behöver vila fötterna lite – så ta en dag och gör en avstickare till cavans huvudstad Sant Sadurní. Bara 45 minuter bort hittar du över hundra spännande producenter samlade i en och samma lilla stad.

Bländande vackra Piemonte

Kategori: Resfeber
Jag vet inte om intresset för vin pÃ¥verkar mitt omdöme, men är inte vinlandskap alldeles särdeles vackra? Och är inte Piemonte vackrast av de vackra? Jag tror nästan det och jag känner mig styrkt i denna uppfattning av det faktum att Unesco 2014 utsÃ¥g de böljande kullarna till världskulturarv.

Prova mera! 

Det behöver inte vara speciellt svÃ¥rt. I slutänden handlar det ju om vad just du gillar. Och kanske att förstÃ¥ varför. Om du vill ha hjälp att genomföra en skräddarsydd vinprovning hittar du idéer
och lite annan information här.