Barcelona – Sant Sadurnà tur och retur
Några mil utanför Barcelona ligger Sant Sadurnà d’Anoia. Det är en liten och till synes ganska anspråkslös stad med dryga 13 000 innevånare. Men låt dig inte förledas. I Saint Sadurni finns nämligen cava. Mycket cava. God cava!
Mer än hundra tillverkare producerar ca Ã¥ttio procent av Spaniens cava – eller i storleksordningen 180 miljoner flaskor per Ã¥r. Här finns förstÃ¥s de stora jättarna som CordonÃu och Freixenet, men de allra flesta är smÃ¥ och ofta betydligt mera spännande.
Cava är ju den spanska motsvarigheten till fransmännens champagne. Man använder andra druvor (vanligtvis olika kombinationer av parellada, macabeo och xarel-lo) men tillverkningen går till på samma sätt i som i Champagne. Vinet jäser en gång på fat eller tank och en gång i flaskan. Den spanska lagstiftningen skiljer sig dock en del från den franska vilket t.ex. innebär att cavan inte behöver lagras lika länge på flaskan. Ofta betraktas den därför som ett enklare vin, men så behöver det inte vara. Olika producenter har olika filosofi och olika ambitioner vilket gör att det finns cava av de mest skilda slag och av mycket varierande stil och kvalitet.
Om du skulle råka befinns dig i Sant Sadurnà i början av oktober så kan du passa på att gå på cavafestival. Under dagarna tre hittar du många av de lokala producenterna i marknadsstånd längs en av huvudgatorna. Det funkar på samma sätt som på vinmässor i Sverige. Man köper kuponger som man sedan använder som betalning när man går runt och smakar det man tycker verkar spännande. Det är trångt, det är livligt, det är fest! Tillsammans med några kompisar har man absolut en trevlig dag här men ärligt talat får du kanske inte de största vinupplevelserna på just det sättet.
Om du verkligen vill uppleva mångfalden och den ibland mycket höga kvalitén skulle jag rekommendera att du väljer en annan helg. Många av producenterna tar emot besök och erbjuder provningar, men kolla innan och boka gärna om det är något särskilt som du är intresserad av. Speciellt om du kommer utanför högsäsong när öppettiderna kan vara lite begränsade.
Även om jag inte hann prova alla så fick jag tips på några producenter att hålla utkik efter. såsom Alsina & Sardà , Bertha, Eudald Massana Noya, Gramona*, Juvé & Camps*, Llopart*, Recaredo* och Rimarts*. De med en * hittar du ibland även på Systembolaget om du vill börja provningen på hemmaplan.
PS. Du tar dig enkelt till Sant Sadurnà med tåg från Barcelona (ca 45 min). RENFE:s linje R4 trafikerar sträckan Sant Vicenç de Calders – Manresa och stannar bland annat vid Placa Cataluna.
PS. PS. Väl på plats äter du bra på t.ex. Taps de Suro eller El Centre.