vinpop - allt om vin och vinprovningar för alla

"Man måste inte veta allt
för att kunna njuta av vin."

Elisabet Lärkhammar

Våga fråga

Har det legat på ek?

Jag tror att många frågar för att de känner en doft som de associerar till ekfat (t.ex. vanilj, kaffe eller kokos). Eller för att de inte känner den och då vill få bekräftat att vinet inte har haft kontakt med ek. Andra frågar för att de säger sig inte alls tycka om ekfatslagrade viner.

Men riktigt så enkelt är det inte. Att vinet har legat på fat är inte samma sak som att det har ekfatskaraktär. Åtminstone inte om man med det menar de där tydliga aromerna som ett nytt eller nästan nytt fat ger.
Nu är det inte alla vinmakare som strävar efter eller ens vill ha de där intensiva smakerna. Nej, det finns fler anledningar till att välja ekfat. Till skillnad från en tank i stål eller glasfiber så tillåter nämligen ekfaten vinet att andas. Under denna lätta påverkan av syre utvecklas vinet långsamt och blir mjukare och rundare. Och den effekten är det många som vill åt – inte minst när det gäller röda viner.

Beroende på vad vinmakaren vill uppnå så finns det alltså en mängd val att göra bara vad gäller fat. Nya fat ger mera smak än gamla och små mer än stora. Typen av ek och var den har vuxit spelar roll precis som hur stavarna klyvs och torkas, hur faten binds och hur mycket de rostas. På den här nivån så blir det finlir för de flesta av oss, men hursomhelst så påverkas vi i slutänden. Ekfat är nämligen alltid en kostsam historia.  

Får man hälla socker i vinet?

Kategori: Våga fråga
Olika regioner har olika lagar, men generellt sett är svaret nej. Man får inte tillsätta socker i vin. Däremot är det ofta tillåtet att tillsätta socker i druvmusten före eller under jäsningen – alltså innan det blir vin. Om man vill påverka det färdiga vinet måste man dock använda koncentrerad druvmust i...

Har kvinnor mer utvecklade smaklökar än män?

Kategori: Våga fråga
Det korta svaret är; Ja. I genomsnitt har kvinnor åtminstone fler smaklökar än män. I forskning har man delat upp människor i olika grupper baserat på hur många smaklökar de har per kvadratcentimeter. I extrema fall kan en supersmakare ha hundra gånger fler smaklökar än en lågsmakare!

Har det legat på ek?

Kategori: Våga fråga
Det här är faktiskt en av de vanligaste frågorna på en provning. Jag tror att de flesta kanske frågar för att de känner en doft som de associerar till ekfat (t.ex. vanilj, kaffe eller kokos). Eller för att de inte känner den och då vill få bekräftat att vinet inte har haft kontakt med ek. Andra...

Kan man lagra den här?

Kategori: Våga fråga
De flesta viner som är tappade på flaska kan ligga något år utan att de förändras speciellt mycket (undantaget de allra billigaste). Om det däremot är just förändring som man är ute efter så är det framförallt två saker som man bör ha koll på; vinets förutsättningar och den egna smaken.

Prova mera! 

Det behöver inte vara speciellt svårt. I slutänden handlar det ju om vad just du gillar. Och kanske att förstå varför. Om du vill ha hjälp att genomföra en skräddarsydd vinprovning hittar du idéer
och lite annan information här.