vinpop - allt om vin och vinprovningar för alla

"Man måste inte veta allt
för att kunna njuta av vin."

Elisabet Lärkhammar

Våga fråga

Kan man lagra den här?

2017 Vgafrga Lagring Artikel IIDe flesta viner som är tappade på flaska kan ligga något år utan att de förändras speciellt mycket (undantaget de allra billigaste).

Om det däremot är just förändring som man är ute efter så är det framförallt två saker som man bör ha koll på; vinets förutsättningar och den egna smaken.

För det första behöver vinet innehålla en extra dos av något som bidrar till att förlänga hållbarheten; tanniner, alkohol, syra eller sötma (minst en – ibland ett par i kombination). Dessutom bör det finnas en fruktighet som kan utvecklas på ett positivt sätt vilket bland annat beror på den aktuella druvan.

Det som händer smakmässigt när vinet åldras är t.ex. att:

  • tanninerna kommer att bli mindre sträva
  • syran blir mindre skarp
  • fruktigheten kommer att ersättas av andra aromer

Sist, men inte minst, så bör vinet hålla en viss kvalitet för att tåla – och eventuellt vinna på – lagring. Ett enkelt vin blir inte bättre för att det lagras.

Och sen – ja, sen är frågan helt enkelt vilken variant just du föredrar!

Läs mer om lagring...

 

Får man hälla socker i vinet?

Kategori: Våga fråga
Olika regioner har olika lagar, men generellt sett är svaret nej. Man får inte tillsätta socker i vin. Däremot är det ofta tillåtet att tillsätta socker i druvmusten före eller under jäsningen – alltså innan det blir vin. Om man vill påverka det färdiga vinet måste man dock använda koncentrerad druvmust i...

Har kvinnor mer utvecklade smaklökar än män?

Kategori: Våga fråga
Det korta svaret är; Ja. I genomsnitt har kvinnor åtminstone fler smaklökar än män. I forskning har man delat upp människor i olika grupper baserat på hur många smaklökar de har per kvadratcentimeter. I extrema fall kan en supersmakare ha hundra gånger fler smaklökar än en lågsmakare!

Har det legat på ek?

Kategori: Våga fråga
Det här är faktiskt en av de vanligaste frågorna på en provning. Jag tror att de flesta kanske frågar för att de känner en doft som de associerar till ekfat (t.ex. vanilj, kaffe eller kokos). Eller för att de inte känner den och då vill få bekräftat att vinet inte har haft kontakt med ek. Andra...

Kan man lagra den här?

Kategori: Våga fråga
De flesta viner som är tappade på flaska kan ligga något år utan att de förändras speciellt mycket (undantaget de allra billigaste). Om det däremot är just förändring som man är ute efter så är det framförallt två saker som man bör ha koll på; vinets förutsättningar och den egna smaken.

Prova mera! 

Det behöver inte vara speciellt svårt. I slutänden handlar det ju om vad just du gillar. Och kanske att förstå varför. Om du vill ha hjälp att genomföra en skräddarsydd vinprovning hittar du idéer
och lite annan information här.