Kan man lagra den här?
De flesta viner som är tappade på flaska kan ligga något år utan att de förändras speciellt mycket (undantaget de allra billigaste).
Om det däremot är just förändring som man är ute efter så är det framförallt två saker som man bör ha koll på; vinets förutsättningar och den egna smaken.
För det första behöver vinet innehålla en extra dos av något som bidrar till att förlänga hållbarheten; tanniner, alkohol, syra eller sötma (minst en – ibland ett par i kombination). Dessutom bör det finnas en fruktighet som kan utvecklas på ett positivt sätt vilket bland annat beror på den aktuella druvan.
Det som händer smakmässigt när vinet åldras är t.ex. att:
- tanninerna kommer att bli mindre sträva
- syran blir mindre skarp
- fruktigheten kommer att ersättas av andra aromer
Sist, men inte minst, så bör vinet hålla en viss kvalitet för att tåla – och eventuellt vinna på – lagring. Ett enkelt vin blir inte bättre för att det lagras.
Och sen – ja, sen är frågan helt enkelt vilken variant just du föredrar!