vinpop - allt om vin och vinprovningar för alla

"Man måste inte veta allt
för att kunna njuta av vin."

Elisabet Lärkhammar

Vin & Mat

Lyckliga lökar – vegansk gourmet i Berlin

Nu har jag visserligen inga planer på att bli vegan, men jag lagar en hel del vegetariskt och nyfiken som jag är så kan jag inte låta bli att prova, så sagt och gjort. Det fick bli avsmakningsmenyn och det vinpaket som rekommenderades till.

Menyn i korthet:2017 VinoMat Lucky Leek Artikel I

  • Rödbetspralin med blomkålstartar och granatäpple
  • Gul tomatsoppa med basilikaolja och friterad champinjon
  • Raviolini med ratatouillevinägrett och grillad avocado
  • Seitan* med kantareller, paprika och mangold samt majs i olika former
  • Apelsinpannkaka med blåbärsmousse och sorbet på lychee

Och vinerna till:

  • Gamlitzer Muskateller 2015, Sattlerhof, Österrike
  • Riesling Trocken, Weingut Familie Rauen, Tyskland
  • Zweigelt** Rosé 2015, Eschenhof Holzer, Österrike
  • Nashorn Trollinger mit Lemberg 2016, Weingut Aldinger, Tyskland
  • Leiwener Laurentiuslay Riesling Spätlese 2015, Nick Köverich, Tyskland

Låter väl inte så illa, eller? Desserten får kanske inga stående ovationer av mig men allt det andra var både gott och väldigt vackert.

2017 VinoMat Lucky Leek Artikel IIJag pratade lite med Dirk som ansvarar för dryckeslistan om utmaningarna med att välja viner på en vegansk restaurang. För ja – lite trickigt är det.
Till att börja med så måste även vinerna vara veganska (man får t.ex. inte ha använt äggvita för att klara vinet). Därefter är förstås ambitionen att maten och vinet i kombination helst ska lyfta varandra. Dilemmat i detta är att många av rätterna gör sig bäst till vita viner medan majoriteten av gästerna – om de bara tänker på vinet – föredrar röda. Speciellt på vinterhalvåret.
Lösningen blir ganska mycket vitt, en och annan rosé och därtill några lite lättare röda. Och en hel del kommunikation med gästen!

 

* För er som likt mig eventuellt inte vet vad seitan är, så kan jag berätta att det är ett glutenbaserat livsmedel (av vete) som uppfanns i Kina på 1000-talet. Efter diverse bearbetning blir det till en köttliknande produkt som alltså kan ersätta kött i många recept. Nåja, konsistensen var kanske inte så köttlik, men smaken var helt okej.

** Zweigelt är en blå druva med österrikiskt ursprung som används både till rött och rosé. Om du vill prova en rosé i Sverige så finns i det ordinarie sortimentet t.ex. Domaene GobelsburgRosé (100% Zweigelt men endast på magnum) eller Loimer Rosé BIO (där Zweigelt blandats med Pinot Noir).

Shiraz + lamm = sant!

Kategori: Vin & Mat
Den här gången fick vinet bestämma maten. En riktigt bra shiraz från Chile ledde tankarna till lamm och i frysen fanns som av en händelse ett par lammläggar.

Fräsch frukt & frasig fisk

Kategori: Vin & Mat
En av mina favoritdruvor är Riesling. Den här gången hämtar jag vinet från Tyskland och serverar till frasiga fiskkakor av den typ jag ätit i USA. En touch av Asien i tillbehören och resultatet blir en tämligen lyckad crossover!

Salsiccha, svamp och sangiovese

Kategori: Vin & Mat
Oavsett om du hämtar svampen i skogen, på torget eller i din egen frys så är det här den perfekta fredagsrätten. Eller varför inte en tisdag som behöver lite guldkant. Lättlagat och väldigt gott är det hursomhelst!

Hell Caesar!

Kategori: Vin & Mat
Hyllning eller svordom? Ja, om man pratar sallad så kan det verkligen vara antingen eller. Jag har ätit så många dåliga – eller i bästa fall mediokra – Caesar-sallader på restaurang. Inte minst sommartid. Så ta det säkra före det osäkra och laga själv!

Makalösa morötter

Kategori: Vin & Mat
Kyckling i all ära, men i den rätten är det morötterna som spelar huvudrollen. Morötter som får koka i brynt smör tillsammans med lök och vitlök för att därefter mixas till en slät puré. Ljuvligt är bara förnamnet!

På Lyran

Kategori: Vin & Mat
Nej, jag var inte speciellt onykter när jag vandrade hemåt, men jag var berusad – av en ovanligt härlig restaurangupplevelse. Platsen var Malmö och restaurangen Lyran.

Jordgubbstider, hej, hej, jordgubbstider...

Kategori: Vin & Mat
Det finns säkert de som hävdar att jordgubbar klarar sig väldigt bra på egen hand. Att de är sig själva nog liksom. Och ja - jag är böjd att hålla med. Men ändå inte. För varför nöja sig med jättegott om det kan bli jättegodast?

Italiensk sommar i ett litet skal

Kategori: Vin & Mat
En av mina verkliga favoriter på sommarsemestern i Italien – pasta Vongole och ett glas svalt vitt. Efter flera år kom jag mig äntligen för att laga det hemma. Väldigt enkelt och väldigt gott om jag får säga det själv!

Rabarber

Kategori: Vin & Mat
Det är samma sak varje år. Varje vår! Så fort man kan ana att växtligheten börjar vakna till liv så börjar jag drömma, tänka och prata om rabarber. Så till den milda grad att mina (vanligtvis hänsynsfulla) döttrar ibland dristar sig till att göra sig lite smålustiga över denna besatthet. Hmmm. 

Taco fiesta

Kategori: Vin & Mat
Har inte tacos fått ett lite oförtjänt dåligt rykte? Visst, om det landar på middagsbordet var och varannan fredag så är det klart att man kan tröttna. Men det är enkelt, de allra flesta tycker att det är gott och det krävs inte så mycket för att göra måltiden lite mera spännande. Varför inte...

Fredagsfeeling

Kategori: Vin & Mat
Ni vet hur det är på fredagar. Man är lite trött efter veckan, ser fram emot helgen, vill äta något gott men inte tillbringa timmar vid spisen. Om det sen passar till rödvin så gör det ju inte saken sämre direkt. Lösningen stavas P-I-Z-Z-A!

God, godare, Godello!

Kategori: Vin & Mat
En ambition att rensa ur frysen gjorde att det i går landade en bit torksrygg, en liten bit lax och några scampi på köksbänken. Hmmm… fiskgryta kanske? En titt i vinkylen fick avgöra smaksättning – Viva España!

Mat & dryck på Restaurangakademien

Kategori: Vin & Mat
Passar till ”smakrika kötträtter som lammfilé med örter och vitlök med en rotfruktsgratäng eller rådjursstek med rödvinssky och hasselbackspotatis.” Ja, så står det i produktbladet för vinet. Vårt uppdrag var att laga torsk! Under en dag i Restaurangakademiens kök får man allt som oftast anledning att...

Pimpa pumpan

Kategori: Vin & Mat
Snart är det dags för Halloween och som genom ett trollslag ser man plötsligt pumpor varhelst man vänder sig. Men vad gör man med dem egentligen? Mer än ljuslyktor alltså? En av mina favoriträtter är en ljummen höstsallad. För mig funkar den bra som en vegetarisk måltid, men den som vill...

Sydfranska influenser

Kategori: Vin & Mat
Jag försöker, smått desperat (jag gillar inte vintern), hålla kvar lite sommar och hämtar inspiration till kvällens middag från södra Frankrike; rosévin och Salade niçoise. Typ. Om man pratar med en fransman – eller ännu värre två – så kan uppfattningarna om vad som är rätt och fel rörande denna...

Portugisiskt till biffen

Kategori: Vin & Mat
Det är inte så jätteofta som jag köper portugisiska viner och det är faktiskt lite synd! Portugal är ju med rätta berömt för sina portviner, men man kan så mycket mer än så. Inte minst efter inträdet i EU då man satsat stora pengar på att modernisera vinindustrin.

Lyckliga lökar – vegansk gourmet i Berlin

Kategori: Vin & Mat
Ja, lyckliga de lökar som hamnar i händerna på Josita Hartanto på veganrestaurangen Lucky Leek i Berlin! Vegansk? Ja, precis. Inget kött, ingen fisk, inga ägg och inga mejeriprodukter. Kan de verkligen va nåt?

Prova mera! 

Det behöver inte vara speciellt svårt. I slutänden handlar det ju om vad just du gillar. Och kanske att förstå varför. Om du vill ha hjälp att genomföra en skräddarsydd vinprovning hittar du idéer
och lite annan information här.