Lyckliga lökar – vegansk gourmet i Berlin
Nu har jag visserligen inga planer på att bli vegan, men jag lagar en hel del vegetariskt och nyfiken som jag är så kan jag inte låta bli att prova, så sagt och gjort. Det fick bli avsmakningsmenyn och det vinpaket som rekommenderades till.
Menyn i korthet:
- Rödbetspralin med blomkålstartar och granatäpple
- Gul tomatsoppa med basilikaolja och friterad champinjon
- Raviolini med ratatouillevinägrett och grillad avocado
- Seitan* med kantareller, paprika och mangold samt majs i olika former
- Apelsinpannkaka med blåbärsmousse och sorbet på lychee
Och vinerna till:
- Gamlitzer Muskateller 2015, Sattlerhof, Österrike
- Riesling Trocken, Weingut Familie Rauen, Tyskland
- Zweigelt** Rosé 2015, Eschenhof Holzer, Österrike
- Nashorn Trollinger mit Lemberg 2016, Weingut Aldinger, Tyskland
- Leiwener Laurentiuslay Riesling Spätlese 2015, Nick Köverich, Tyskland
Låter väl inte så illa, eller? Desserten får kanske inga stående ovationer av mig men allt det andra var både gott och väldigt vackert.
Jag pratade lite med Dirk som ansvarar för dryckeslistan om utmaningarna med att välja viner på en vegansk restaurang. För ja – lite trickigt är det.
Till att börja med så måste även vinerna vara veganska (man får t.ex. inte ha använt äggvita för att klara vinet). Därefter är förstås ambitionen att maten och vinet i kombination helst ska lyfta varandra. Dilemmat i detta är att många av rätterna gör sig bäst till vita viner medan majoriteten av gästerna – om de bara tänker på vinet – föredrar röda. Speciellt på vinterhalvåret.
Lösningen blir ganska mycket vitt, en och annan rosé och därtill några lite lättare röda. Och en hel del kommunikation med gästen!
* För er som likt mig eventuellt inte vet vad seitan är, så kan jag berätta att det är ett glutenbaserat livsmedel (av vete) som uppfanns i Kina på 1000-talet. Efter diverse bearbetning blir det till en köttliknande produkt som alltså kan ersätta kött i många recept. Nåja, konsistensen var kanske inte så köttlik, men smaken var helt okej.
** Zweigelt är en blå druva med österrikiskt ursprung som används både till rött och rosé. Om du vill prova en rosé i Sverige så finns i det ordinarie sortimentet t.ex. Domaene GobelsburgRosé (100% Zweigelt men endast på magnum) eller Loimer Rosé BIO (där Zweigelt blandats med Pinot Noir).