Italiensk sommar i ett litet skal
En sommarsemester utan några dagar i Italien känns nästan lite fattig (men kan om det krävs eventuellt kompenseras med en resa vår eller höst). Nåja… för det mesta lyckas jag få till åtminstone några dagar och eftersom jag då ofta befinner mig nära kusten så landar en pasta Vongole vanligtvis på middagstallriken minst en gång. Jag gillar verkligen att den här typen av enkla, rena rätter som det italienska köket bjuder på. Av någon anledning har jag aldrig kommit mig för att laga just denna hemma. Inte förrän nu vill säga. Kanske var det den senaste tidens värme som gjorde det, men oavsett vilket så smakade det faktiskt precis så gott som det brukar göra på plats – och var nästan löjligt enkelt att göra.
Det finns förstås olika versioner, men så här gjorde jag:
Jag fräste några skivade vitlöksklyftor och några torkade röda chili i ganska generöst med olivolja (den som vill lägger även i ett par tomater skurna i småbitar). Tillsatte sköljda vongolemusslor och fräste ytterligare någon minut innan jag hällde på vitt vin och lät det koka tills alla musslor öppnat sig (tog bort det fåtal som inte gjorde det). Blandade med nykokt spagetti, smakade av med salt och peppar och strödde över hackad persilja. Klat!
Vinet hämtade jag från Ligurien som ligger vid kusten i nordvästra Italien. I Cantina Lunae Colli di Luni, nr 2067, 119 kr har Vermentino-druvor fått jäsa på ståltankar vilket resulterar i ett lätt, friskt, citrusfruktigt vin med en gnutta mineral. Serverat tämligen väl kylt blir det sommar i ett glas!