vinpop - allt om vin och vinprovningar för alla

"Man måste inte veta allt
för att kunna njuta av vin."

Elisabet Lärkhammar

Vin & Mat

Taco fiesta

2018 Vinochmat Taco Artilkel IAv någon anledning kommer jag faktiskt ihåg exakt var och i vilket sällskap jag åt tacos för första gången. Året bör ha varit 1985 eller 1986 och jag minns att jag upplevde framförallt spiskummin som en lite skum bekantskap. Mycket har hänt sedan dess - både med mina smaklökar och med de svenska matvanorna.

Taco står numera på matbordet var och varannan fredag i många hem och har därmed nästan fått dåligt rykte. Men är det inte lite oförtjänt? Visst, det klart att man tröttnar om det blir allt för ofta. Och visst, halvfabrikaten som gör att det går just så där fort och lätt som är så skönt en fredag, är kanske inte alltid de allra mest spännande. Men om vi tänker lite bortom det, så är väl själva idén genialisk, eller hur? En enkelt tillagad måltid bestående av komponenter som var och en plockar ihop efter eget tycke och smak och lägger i ett bröd. Kanske själva plocket dessutom inbjuder till att sitta kvar lite länge runt matbordet? Vad behöver man egentligen mer efter en arbetsvecka?

Hmmm… ja, det skulle vara vin då. Men funkar det verkligen till? Och vilket ska man välja i så fall?
Jag fick just den frågan för en tid sedan och för att svara så bjöd jag ihop ett gäng, lagade lite olika rätter och köpte några flaskor vin. Och så provade vi tillsammans. Och vet du – det funkade alldeles utmärkt!

Oavsett vilka favoriter man har så blir det gärna en salig blandning när man äter tex-mex. Hetta i någon mån, mer eller mindre framträdande kryddor, syra, grönsaker och kanske frukt. Hettan gör att man med fördel väljer bort viner med allt för mycket strävhet och i stället letar efter fruktighet och kanske till och med en liten restsötma. Syrliga tillbehör smakar ännu bättre med lite syrlighet i vinet och rätten som helhet – rustik och kryddig – gör att jag även avstår från de lätta och mera eleganta vinerna. Efter den snabba analysen landade följande viner i våra glas:

Först en Pinot Gris från Alsace; 2016 Bestheim Pinot Gris, nr 2899, 99 kr. Frisk, fruktig doft och smak av kryddor och gula frukter. Förhållandevis fylligt och med en viss sötma (7g/l för den som vill hålla koll).

2016 Mc Manis Viognier, nr 6290, 99 kr. Även här hittar vi såväl gula frukter som kryddor, men det här vinet upplevs som lite fylligare än den föregående medan syran däremot är mera dämpad och vinet i det närmaste torrt.

Vårt första röda vin är en enkel men god amerikansk Pinot Noir; 2015 Irony Pinot Noir, nr 6694, 149 kr. Det här vinet var det lättaste av de fyra vilket bidrog till att göra de fina tanniner lite mera framträdande. Smak är klassiskt ”Pinot Noirsk” med röda frukter och viss kryddighet från faten.

Slutligen 2016 Lynx Petit Sirah, nr 72387, 109 kr. Lite tjatigt kanske, men även det här vinet är – förstås – fruktigt (jag skrev ju att det var en av parametrarna när jag valde!). Här får den mörka frukten sällskap av vanilj samt en lätt ton av kaffe och lakrits. Det är fylligt och smakar mycket vilket säkert förstärks av att det även här finns en del socker kvar (8 g/l).

Som vanligt när det gäller vin så hade vi olika favoriter, men någon fördel ska man ju ha av att vara den som skriver så därför kan jag avslöja att mina var Bestheim och Lynx. Båda med rejäl fruktighet och båda med en liten restsötma som ändå balanserades av syran. Sammantaget gör detta att de för min del funkar väldigt bra till såväl kryddor som fruktiga inslag.

Men maten då? Ja, egentligen krävs det inte så mycket för att göra även den lite mera spännande. Man behöver faktiskt varken bygga en egen barbecue eller kavla egen tortillas (även om just det sistnämnda är både kul och gott om man har tid). Det kan räcka med att pickla en lök, se till att guacamolen är lite lagom bitig, byta ut den färdiga kryddblandningen mot egna kryddor eller kanske hacka ihop en salsa eller två.
Till vår provning köpte jag bröd i lite olika varianter och lagade en barbecuekryddad gryta med färs och bönor samt en ugnsstekt, kryddig laxsida. Som tillbehör och toppings bland annat; guacamole, pico gallo, ananassalsa, pickad rödlök och diverse grönsaker.

Foto: Sofie Lärkhammar

Shiraz + lamm = sant!

Kategori: Vin & Mat
Den här gången fick vinet bestämma maten. En riktigt bra shiraz från Chile ledde tankarna till lamm och i frysen fanns som av en händelse ett par lammläggar.

Fräsch frukt & frasig fisk

Kategori: Vin & Mat
En av mina favoritdruvor är Riesling. Den här gången hämtar jag vinet från Tyskland och serverar till frasiga fiskkakor av den typ jag ätit i USA. En touch av Asien i tillbehören och resultatet blir en tämligen lyckad crossover!

Salsiccha, svamp och sangiovese

Kategori: Vin & Mat
Oavsett om du hämtar svampen i skogen, på torget eller i din egen frys så är det här den perfekta fredagsrätten. Eller varför inte en tisdag som behöver lite guldkant. Lättlagat och väldigt gott är det hursomhelst!

Hell Caesar!

Kategori: Vin & Mat
Hyllning eller svordom? Ja, om man pratar sallad så kan det verkligen vara antingen eller. Jag har ätit så många dåliga – eller i bästa fall mediokra – Caesar-sallader på restaurang. Inte minst sommartid. Så ta det säkra före det osäkra och laga själv!

Makalösa morötter

Kategori: Vin & Mat
Kyckling i all ära, men i den rätten är det morötterna som spelar huvudrollen. Morötter som får koka i brynt smör tillsammans med lök och vitlök för att därefter mixas till en slät puré. Ljuvligt är bara förnamnet!

På Lyran

Kategori: Vin & Mat
Nej, jag var inte speciellt onykter när jag vandrade hemåt, men jag var berusad – av en ovanligt härlig restaurangupplevelse. Platsen var Malmö och restaurangen Lyran.

Jordgubbstider, hej, hej, jordgubbstider...

Kategori: Vin & Mat
Det finns säkert de som hävdar att jordgubbar klarar sig väldigt bra på egen hand. Att de är sig själva nog liksom. Och ja - jag är böjd att hålla med. Men ändå inte. För varför nöja sig med jättegott om det kan bli jättegodast?

Italiensk sommar i ett litet skal

Kategori: Vin & Mat
En av mina verkliga favoriter på sommarsemestern i Italien – pasta Vongole och ett glas svalt vitt. Efter flera år kom jag mig äntligen för att laga det hemma. Väldigt enkelt och väldigt gott om jag får säga det själv!

Rabarber

Kategori: Vin & Mat
Det är samma sak varje år. Varje vår! Så fort man kan ana att växtligheten börjar vakna till liv så börjar jag drömma, tänka och prata om rabarber. Så till den milda grad att mina (vanligtvis hänsynsfulla) döttrar ibland dristar sig till att göra sig lite smålustiga över denna besatthet. Hmmm. 

Taco fiesta

Kategori: Vin & Mat
Har inte tacos fått ett lite oförtjänt dåligt rykte? Visst, om det landar på middagsbordet var och varannan fredag så är det klart att man kan tröttna. Men det är enkelt, de allra flesta tycker att det är gott och det krävs inte så mycket för att göra måltiden lite mera spännande. Varför inte...

Fredagsfeeling

Kategori: Vin & Mat
Ni vet hur det är på fredagar. Man är lite trött efter veckan, ser fram emot helgen, vill äta något gott men inte tillbringa timmar vid spisen. Om det sen passar till rödvin så gör det ju inte saken sämre direkt. Lösningen stavas P-I-Z-Z-A!

God, godare, Godello!

Kategori: Vin & Mat
En ambition att rensa ur frysen gjorde att det i går landade en bit torksrygg, en liten bit lax och några scampi på köksbänken. Hmmm… fiskgryta kanske? En titt i vinkylen fick avgöra smaksättning – Viva España!

Mat & dryck på Restaurangakademien

Kategori: Vin & Mat
Passar till ”smakrika kötträtter som lammfilé med örter och vitlök med en rotfruktsgratäng eller rådjursstek med rödvinssky och hasselbackspotatis.” Ja, så står det i produktbladet för vinet. Vårt uppdrag var att laga torsk! Under en dag i Restaurangakademiens kök får man allt som oftast anledning att...

Pimpa pumpan

Kategori: Vin & Mat
Snart är det dags för Halloween och som genom ett trollslag ser man plötsligt pumpor varhelst man vänder sig. Men vad gör man med dem egentligen? Mer än ljuslyktor alltså? En av mina favoriträtter är en ljummen höstsallad. För mig funkar den bra som en vegetarisk måltid, men den som vill...

Sydfranska influenser

Kategori: Vin & Mat
Jag försöker, smått desperat (jag gillar inte vintern), hålla kvar lite sommar och hämtar inspiration till kvällens middag från södra Frankrike; rosévin och Salade niçoise. Typ. Om man pratar med en fransman – eller ännu värre två – så kan uppfattningarna om vad som är rätt och fel rörande denna...

Portugisiskt till biffen

Kategori: Vin & Mat
Det är inte så jätteofta som jag köper portugisiska viner och det är faktiskt lite synd! Portugal är ju med rätta berömt för sina portviner, men man kan så mycket mer än så. Inte minst efter inträdet i EU då man satsat stora pengar på att modernisera vinindustrin.

Lyckliga lökar – vegansk gourmet i Berlin

Kategori: Vin & Mat
Ja, lyckliga de lökar som hamnar i händerna på Josita Hartanto på veganrestaurangen Lucky Leek i Berlin! Vegansk? Ja, precis. Inget kött, ingen fisk, inga ägg och inga mejeriprodukter. Kan de verkligen va nåt?

Prova mera! 

Det behöver inte vara speciellt svårt. I slutänden handlar det ju om vad just du gillar. Och kanske att förstå varför. Om du vill ha hjälp att genomföra en skräddarsydd vinprovning hittar du idéer
och lite annan information här.