God, godare, Godello!
En ambition att rensa ur frysen gjorde att det i går landade en bit torksrygg, en liten bit lax och några scampi på köksbänken. Hmmm… fiskgryta kanske? En titt i vinkylen fick avgöra smaksättning – Viva España!
Vinet – Lapola, nr 76027 (BS), 179 kr – kommer från Ribeira Sacra, ett område i Galicien i nordvästra Spanien. Här har man odlat vin länge – ett par tusen år – men det är egentligen inte förrän på 2000-talet som omvärlden har fått upp ögonen för detta. De flesta viner som produceras här är röda och gjorda på druvan Mencía, men det odlas också väldigt intressanta gröna druvor av mycket bra kvalitet, t.ex. Godello och Albariño. Och det är just dessa vi hittar i Lapola. 80% Godello för att vara lite mera exakt, 15% Albariño och 5% Dona Blanca.
Godello är en av de där druvorna som i grunden inte gör så mycket väsen av sig. Den ger visserligen ofta en lätt aromatisk ton, men i övrigt är den ganska neutral vilket gör att såväl växtplats som vinmakare har alla möjligheter att sätta sin prägel på vinet. I Lapola har druvorna fått jäsa vid låg temperatur på stora neutrala ekfat. Därefter har delar av det lagrats på ekfat, delar i äggformade cementtankar. Tillsammans med Albariño och lite Dona Blanca blir resultatet ett fylligt, smakrikt vin med en fräsch syra som passar lika bra till smakrika rätter av fisk och skaldjur som till kyckling. Ett vin som verkligen framhäver maten i stället för att konkurrera!
Just den här gången blev det alltså en fiskgryta med spanska influenser. Jag fräste tomater, lök och vitlök i lite olja, tillsatte en skvätt cognac, vitt vin, fiskfond, paprikapulver och en nypa saffran och lät det puttra en stund. Fisken och räkorna fick en dust av vetemjöl innan jag fräste dem som hastigast i smör. Mjölet ger dels en trevlig yta, men bidrar också till att reda grytan lite lätt. I med fisken i grytbasen och låt den sjuda ett par minuter. Toppa med t.ex. persilja och servera med en chiliaioli och ett gott bröd.
¡Buen provecho!