vinpop - allt om vin och vinprovningar för alla

"Man måste inte veta allt
för att kunna njuta av vin."

Elisabet Lärkhammar

Vin & Mat

God, godare, Godello!

2018 Vinochmat Godello ArtikelEn ambition att rensa ur frysen gjorde att det i går landade en bit torksrygg, en liten bit lax och några scampi på köksbänken. Hmmm… fiskgryta kanske? En titt i vinkylen fick avgöra smaksättning – Viva España!

Vinet – Lapola, nr 76027 (BS), 179 kr – kommer från Ribeira Sacra, ett område i Galicien i nordvästra Spanien. Här har man odlat vin länge – ett par tusen år – men det är egentligen inte förrän på 2000-talet som omvärlden har fått upp ögonen för detta. De flesta viner som produceras här är röda och gjorda på druvan Mencía, men det odlas också väldigt intressanta gröna druvor av mycket bra kvalitet, t.ex. Godello och Albariño. Och det är just dessa vi hittar i Lapola. 80% Godello för att vara lite mera exakt, 15% Albariño och 5% Dona Blanca.

Godello är en av de där druvorna som i grunden inte gör så mycket väsen av sig. Den ger visserligen ofta en lätt aromatisk ton, men i övrigt är den ganska neutral vilket gör att såväl växtplats som vinmakare har alla möjligheter att sätta sin prägel på vinet. I Lapola har druvorna fått jäsa vid låg temperatur på stora neutrala ekfat. Därefter har delar av det lagrats på ekfat, delar i äggformade cementtankar. Tillsammans med Albariño och lite Dona Blanca blir resultatet ett fylligt, smakrikt vin med en fräsch syra som passar lika bra till smakrika rätter av fisk och skaldjur som till kyckling. Ett vin som verkligen framhäver maten i stället för att konkurrera!

Just den här gången blev det alltså en fiskgryta med spanska influenser. Jag fräste tomater, lök och vitlök i lite olja, tillsatte en skvätt cognac, vitt vin, fiskfond, paprikapulver och en nypa saffran och lät det puttra en stund. Fisken och räkorna fick en dust av vetemjöl innan jag fräste dem som hastigast i smör. Mjölet ger dels en trevlig yta, men bidrar också till att reda grytan lite lätt. I med fisken i grytbasen och låt den sjuda ett par minuter. Toppa med t.ex. persilja och servera med en chiliaioli och ett gott bröd. 

¡Buen provecho!

Shiraz + lamm = sant!

Kategori: Vin & Mat
Den här gången fick vinet bestämma maten. En riktigt bra shiraz från Chile ledde tankarna till lamm och i frysen fanns som av en händelse ett par lammläggar.

Fräsch frukt & frasig fisk

Kategori: Vin & Mat
En av mina favoritdruvor är Riesling. Den här gången hämtar jag vinet från Tyskland och serverar till frasiga fiskkakor av den typ jag ätit i USA. En touch av Asien i tillbehören och resultatet blir en tämligen lyckad crossover!

Salsiccha, svamp och sangiovese

Kategori: Vin & Mat
Oavsett om du hämtar svampen i skogen, på torget eller i din egen frys så är det här den perfekta fredagsrätten. Eller varför inte en tisdag som behöver lite guldkant. Lättlagat och väldigt gott är det hursomhelst!

Hell Caesar!

Kategori: Vin & Mat
Hyllning eller svordom? Ja, om man pratar sallad så kan det verkligen vara antingen eller. Jag har ätit så många dåliga – eller i bästa fall mediokra – Caesar-sallader på restaurang. Inte minst sommartid. Så ta det säkra före det osäkra och laga själv!

Makalösa morötter

Kategori: Vin & Mat
Kyckling i all ära, men i den rätten är det morötterna som spelar huvudrollen. Morötter som får koka i brynt smör tillsammans med lök och vitlök för att därefter mixas till en slät puré. Ljuvligt är bara förnamnet!

På Lyran

Kategori: Vin & Mat
Nej, jag var inte speciellt onykter när jag vandrade hemåt, men jag var berusad – av en ovanligt härlig restaurangupplevelse. Platsen var Malmö och restaurangen Lyran.

Jordgubbstider, hej, hej, jordgubbstider...

Kategori: Vin & Mat
Det finns säkert de som hävdar att jordgubbar klarar sig väldigt bra på egen hand. Att de är sig själva nog liksom. Och ja - jag är böjd att hålla med. Men ändå inte. För varför nöja sig med jättegott om det kan bli jättegodast?

Italiensk sommar i ett litet skal

Kategori: Vin & Mat
En av mina verkliga favoriter på sommarsemestern i Italien – pasta Vongole och ett glas svalt vitt. Efter flera år kom jag mig äntligen för att laga det hemma. Väldigt enkelt och väldigt gott om jag får säga det själv!

Rabarber

Kategori: Vin & Mat
Det är samma sak varje år. Varje vår! Så fort man kan ana att växtligheten börjar vakna till liv så börjar jag drömma, tänka och prata om rabarber. Så till den milda grad att mina (vanligtvis hänsynsfulla) döttrar ibland dristar sig till att göra sig lite smålustiga över denna besatthet. Hmmm. 

Taco fiesta

Kategori: Vin & Mat
Har inte tacos fått ett lite oförtjänt dåligt rykte? Visst, om det landar på middagsbordet var och varannan fredag så är det klart att man kan tröttna. Men det är enkelt, de allra flesta tycker att det är gott och det krävs inte så mycket för att göra måltiden lite mera spännande. Varför inte...

Fredagsfeeling

Kategori: Vin & Mat
Ni vet hur det är på fredagar. Man är lite trött efter veckan, ser fram emot helgen, vill äta något gott men inte tillbringa timmar vid spisen. Om det sen passar till rödvin så gör det ju inte saken sämre direkt. Lösningen stavas P-I-Z-Z-A!

God, godare, Godello!

Kategori: Vin & Mat
En ambition att rensa ur frysen gjorde att det i går landade en bit torksrygg, en liten bit lax och några scampi på köksbänken. Hmmm… fiskgryta kanske? En titt i vinkylen fick avgöra smaksättning – Viva España!

Mat & dryck på Restaurangakademien

Kategori: Vin & Mat
Passar till ”smakrika kötträtter som lammfilé med örter och vitlök med en rotfruktsgratäng eller rådjursstek med rödvinssky och hasselbackspotatis.” Ja, så står det i produktbladet för vinet. Vårt uppdrag var att laga torsk! Under en dag i Restaurangakademiens kök får man allt som oftast anledning att...

Pimpa pumpan

Kategori: Vin & Mat
Snart är det dags för Halloween och som genom ett trollslag ser man plötsligt pumpor varhelst man vänder sig. Men vad gör man med dem egentligen? Mer än ljuslyktor alltså? En av mina favoriträtter är en ljummen höstsallad. För mig funkar den bra som en vegetarisk måltid, men den som vill...

Sydfranska influenser

Kategori: Vin & Mat
Jag försöker, smått desperat (jag gillar inte vintern), hålla kvar lite sommar och hämtar inspiration till kvällens middag från södra Frankrike; rosévin och Salade niçoise. Typ. Om man pratar med en fransman – eller ännu värre två – så kan uppfattningarna om vad som är rätt och fel rörande denna...

Portugisiskt till biffen

Kategori: Vin & Mat
Det är inte så jätteofta som jag köper portugisiska viner och det är faktiskt lite synd! Portugal är ju med rätta berömt för sina portviner, men man kan så mycket mer än så. Inte minst efter inträdet i EU då man satsat stora pengar på att modernisera vinindustrin.

Lyckliga lökar – vegansk gourmet i Berlin

Kategori: Vin & Mat
Ja, lyckliga de lökar som hamnar i händerna på Josita Hartanto på veganrestaurangen Lucky Leek i Berlin! Vegansk? Ja, precis. Inget kött, ingen fisk, inga ägg och inga mejeriprodukter. Kan de verkligen va nåt?

Prova mera! 

Det behöver inte vara speciellt svårt. I slutänden handlar det ju om vad just du gillar. Och kanske att förstå varför. Om du vill ha hjälp att genomföra en skräddarsydd vinprovning hittar du idéer
och lite annan information här.