På Lyran
Jag kan bli nästan fånigt lycklig av riktigt god, vällagad mat och dryck. I går hände det igen och de som gav upphov till denna vällust återfinns på restaurang Lyran i Malmö.
Jag bokade bord med ganska kort varsel och fick en plats i baren vilket var helt perfekt. Det gjorde nämligen att jag kunde se maten färdigställas på andra sidan. Två kockar på minimal yta i ett mycket begränsat kök. Väldigt imponerande bara det!
Lyran erbjuder tre fasta menyer med rätter som varierar från dag till dag. Som gäst väljer du mellan en grön meny, en grön med fisk eller en blandad. Den som vill lägger till ett vinpaket och kan därefter luta sig tillbaka och låta sig överraskas. Jag valde den blandade menyn vilken just den här kvällen bjöd på följande:
- Fröknäcke med tryffelkräm och en massa kryddgrönt. Ge mig tryffel som start och jag är mer än välvilligt inställd till fortsättningen.
- En tunn skiva portabellohatt med en klick majonnäs gjord på svampens lameller och soja – allt täckt med en generös driva parmesan. Något av Lyrans signaturrätt som med fördel äts med handen som en mjuk taco.
- Citrongravad gös, rostad lökolja, tomatvatten och skalade gula tomater. Helt sanslöst att något som ser så anspråkslöst ut kan smaka så mycket och så gott!
- Bakade och karamelliserade jordärtskockor med shiitakesvamp, bergamottkräm och rom.
- Ravioli gjord på ankägg med en fyllning av japansk pumpa och en sås på Manzanillasherry och smör. Här fick jag verkligen behärska mig för att inte slicka tallriken!
- Entrecote, eldad persilja och blomsterkrasse. Här börjar jag bli ganska mätt, men dessert är ju ändå dessert...
- Havtornssorbet, mascarponekräm, havrekaka, vit choklad och ett uns lakrits.
Det var så himla gott att jag nästan glömde bort vinerna. Jag hade beställt vinpaketet och eftersom jag behöver tänka efter lite så inser jag att de i sig kanske inte var lika stora personligheter som maten. Men det var bra, kul och ibland lite udda viner som framförallt var väldigt väl anpassade till maten. Och faktiskt är det egentligen precis så som jag gärna vill ha det.
Sist, men inte minst; personalen! Väldigt engagerade i det de gör och väldigt trevliga!
Om du är i Malmö – gå dit! Om du inte är i Malmö – åk dit!