Hell Caesar!
Hua, vilka varianter man kan råka på. Inte minst sommartid när Caesar-sallad poppar upp på menyn på var och varannan uteservering. Högar med isbergssallad indränkt i majonnäs serveras toppat med kallt flottigt bacon och skorpliknande krutonger från en påse. Nej, bäst att laga själv!
Egentligen är det ju inte speciellt svårt.
En Caesarsallad ska innehålla; romansallad, parmesanost, krutonger och en caesardressing. Dressingen ska innehålla: vitlök, sardeller, fransk senap, äggula, citron, worcestershiresås, olivolja och parmesan. Punkt.
Den som vill kan lägga till bacon, kyckling, haricots verts eller något annat, men grunden är densamma.
Om du är trött på att chansa och ofta blir besviken är det alltså bäst att fixa själv. Recept på dressingen hittar du på nätet (jag börjar ofta mitt sökande på Elle Mat & vin eller Allt om mat som jag upplever har recept som funkar). Du kan förbereda dressingen, men vänta med att blanda salladen tills du ska äta (på ursprungsrestaurangen lär den ha blandats vid bordet). Och du – hemgjorda krutonger är superenkelt att göra och så oändligt mycket godare än de köpta.
Om du ändå har grillen tänd kan du variera genom att låta salladen göra ett hastigt besök på den. Skär i så fall huvudet i halvor eller kvartar, pensla med olja och grilla 20–30 sekunder på varje sida.
Fortsätt gärna med amerikanskt i glaset. En smakrik Chardonnay från Kalifornien funkar utmärkt, till exempel Calera, nr 96346, 219 kr. För min del blev det dock rött denna gång. Väldigt gott det också! Min flaska Ojai (Pinot Noir från Santa Barbara) hade ett par år på nacken men just nu hittar du årgång 2016 på Systembolaget; nr 5497, 299 kr.