Pimpa pumpan
Snart är det dags för Halloween och som genom ett trollslag ser man plötsligt pumpor varhelst man vänder sig. Men vad gör man med dem egentligen? Mer än ljuslyktor alltså? En av mina favoriträtter är en ljummen höstsallad. För mig funkar den bra som en vegetarisk måltid, men den som vill kompletterar med t.ex. en god majskyckling.
Häromdagen var det någon som frågade om jag inte kunde skriva ut recepten också, men tyvärr finns det inte så ofta några exakta recept i mitt kök.
Inspirationen har jag hursomhelst hämtat från en lunch på NK i Stockholm, och i min version blev ingredienserna; rostad butternutpumpa, röd quinoa, blandade sallatsblad, gurka, picklade gulbetor, rostade pumpakärnor och grönkålschips. Till detta en vinägrett med lite fransk senap och honung, en kräm på chevré och creme fraich samt ett gott bröd.
Just det, vin också. Mitt val föll på Bellinghams The Old Orchards Chenin Blanc, nr 2051, 119 kr.
PS. Den som vill smakmatcha ytterligare ett snäpp gör ett brynt, vispat smör till brödet. Hur? Smält smöret och låt det bli lätt nötbrunt, ställ det att svalna och vispa sedan fluffigt. Supergott till de nötiga tonerna i vinet.