Makalösa morötter
Kyckling i all ära, men i den rätten är det morötterna som spelar huvudrollen. Morötter som får koka i brynt smör tillsammans med lök och vitlök för att därefter mixas till en slät puré. Ljuvligt är bara förnamnet!
Receptet har legat i mina gömmor i flera år utan att jag kommit mig för att laga det. Men jag lovar - det kommer definitivt inte att hända igen! Tom Sjöstedt har skapat rätten som jag hittade i Allt om Mat.
Vill du testa? Det är klart att du vill - gör så här:
Bryn 100 g smör så att det blir lätt ljusbrunt. Skala och skiva 500 g morötter, en gul lök och en vitlöksklyfta och koka i smöret ca 10 min. Jag valde därefter att hälla av en del smör, men hela mängden behövs när man kokar. Mixa slätt och smaka av med pressad citron och salt. Späd med vatten om du vill ha en lösare puré (eller smör om du som jag hällde av en del).
Jag kan tänka mig att purén passar till väldigt många olika saker. Jag valde ekologisk majskyckling som jag brynte tillsammans med vitlök och timjan och efterstekte i ugnen. På tallriken i övrigt en ljummen sallad på lättkokta späda morötter och broccoli samt tunt skivad rödlök och rädisor. Och så en gnutta brynt smör ringlat över det hela!
I en annan sitaution skulle jag kanske ha valt ett fylligt ekfatslagrat vitt vin att dricka till men det har varit mycket vitt på sistone så jag var verkligen sugen på rött. Valet föll på en flaska Musella Valpolicella Superiore, nr 2393, 129 kr. Vinet kommer alltså från samma område som Amarone och görs på delvis samma druvor (70% corvina, 20% rondinella och 10% barbera). Det här är dock ett betydligt lättare, mjukare och – enligt min uppfattning – på många sätt mera matvänligt vin. Härliga körsbärstoner, lite örtighet, en fräsch syra och tanniner som är snälla utan att vara menlösa gör sig riktigt bra tillsammans med både den lena purén och den örtstekta kycklingen.