Fredagsfeeling
Ni vet hur det är på fredagar. Man är lite trött efter veckan, ser fram emot helgen, vill äta något gott men inte tillbringa timmar vid spisen. Om det sen passar till rödvin så gör det ju inte saken sämre direkt. Lösningen den här veckan stavas P-I-Z-Z-A! … fast då helst en hemgjord, italiensk variant. Det är faktiskt inte speciellt svårt. Fixa en deg (finns massor av recept på nätet), låt den jäsa ordentligt och förbered under tiden det du vill lägga på (här är det också läge att korka upp vinet för att smaka av så att det säkert funkar till). Om jag har varit ambitiös och gjort en jättesats tomatsås som råkar ligga i frysen så plockar jag förstås fram den. Om inte så köper jag hem en färdig pastasås av bra kvalitet. Och så osten. Ska det vara italienskt så ska det vara mozzarella. Ingen kleggig gräddost. På min variant hamnar därutöver gärna parmaskinka, hyvlad parmesan, lite ruccola och basilika. Ljuvliga minnen från mitt första besök på Sicilien 2001.
God mat utan krusiduller kombineras med fördel med ett dito vin, just nu förslagsvis Lungarotti Rubesco, nr 2942, 99 kr. Vinet, som lanserades på Systembolaget förra veckan, är välförtjänt uppskrivet av många och tog snabbt slut på hyllorna, men nu ska det vara påfyllt igen.
Rubesco kommer från italienska Umbrien. Regionen gränsar till Toscana på ena sidan och Marche på den andra och är faktiskt den enda på ”stövelskaftet” som saknar kust. Familjeföretaget Lungarotti drivs i dag av grundarens döttrar och anses vara en av topproducenterna, inte bara i Umbrien, utan i hela Italien.
Vinet är gjort på en blandning av Sangiovese och Colorino. Sangiovese (som du kanske känner igen från t.ex. Chianti eller Brunello di Montalcino) ger en frisk syra, markerade tanniner och härliga körsbärstoner medan Colorino, som namnet antyder, framförallt bidrar med färg från sitt mörka skal. Ett uns vanilj från fatlagringen sätter pricken över i:et och ger ett medelfylligt vin som passar utmärkt till din egenhändigt knådade pizza – och till väldigt mycket annat!